Smerter i underlivet

Vibeke Colstrup

Psykoterapeut MPF, Fysioterapeut

Specialist i Sexologisk Rådgivning.

Smerter i underlivet

 

Det er både mænd og kvinder, som kan have smerter i underlivet.

Årsagen kan være muskelspændinger eller sygdomme i underlivet, som giver ubehaget.

Hos kvinder kan det være diagnoser som vaginisme, vulvodyni, endometriose, smerter fra blæren, senfølger efter kræft behandling.

Vaginsme er en konstant spændingstilstand af bækkenbundsmusklerne, og særligt ved indtrængning øges spændingen. Fysioterapi kan være medvirkende til at afspænde musklerne.

Vulvodyni er en smertetilstand lokaliseret omkring skedeåbningen, og årsagen er at nervernes ender er blevet hypersensitive. Bækkenbundsmusklerne bliver spændte på grund af smerter.

Ofte kan den øgede sensibilitet i nerveenderne afhjælpes ved desensibiliering og kognitiv terapi, foruden at fysioterapi kan afspænde bækkenbundsmusklerne.

Smerter i blæren kan være forårsaget af øget muskelspænding af bækkenbundens muskler og de omkringliggende muskler. Afspænding af disse kan afhjælpe generne.

Det samme kan gøre sig gældende ved endometriose, da sygdommen kan skabe muskelspændinger i de omkringliggende muskler.

Hos mænd er det ofte øget spænding af bækkenbundsmusklerne, hoftebøjeren eller nedsat mobilitet omkring lænderyggen/bækkenleddene som giver smerter i penis eller ud i pungen. Overspændte muskler i bækkenbunden kan give smerter i mellemkødet, som hvis man sidder på en golfkugle.

Hos mange har det indflydelse på sexlivet at have disse smerter.

Generne kan afhjælpes ved at udrede hvad årsagen til smerterne skyldes.